Giv 7 efterårsdage til klimaet: DAG 6
Skær ned på dit CO2
Hold op med at flyve, spis mindre kød og skær generelt ned på dit forbrug. Vi har efterhånden hørt, at vores CO2 udledning er alt, alt for høj. Men de tons-store tal vi hører om fra fly- og kød- og tøjindustrien kan være svære at begribe og forstå. For at gøre det lettere at gennemskue, hvor vi hver især kan skære lidt ned for udledningen, har vi regnet lidt på det.
Her er et forsøg på at få de astronomiske tal ned i skala - vi har regnet på hvor meget 1 kg CO2 svarer til.
Af Andreas Kirkelund Grubbe/Samvirke
Hvor meget er 1 kg CO2?
Bøffer
Oksekød er en af de “slemme”, når det kommer til CO2-udledning. For hvert kg oksekød der produceres, bliver der udledt knap 14 kg CO2.
Omregnet i bøffer (på 200 g) svarer det ca. til, at: ⅓ bøf = 1 kg CO2
Mælk
Ifølge mejeriforeningen drikker hver dansker i gennemsnit 80 liter mælk om året. Men vores forbrug er faldet igennem de sidste 8-10 år fra ca. 90 liter om året.
Regnestykket, hvis man udelukkende kigger på letmælk er relativt lige til.
Det hedder nemlig: 1 liter letmælk = 1 kg CO2
Kartofler
Ris og pasta giver kartoflerne skarp konkurrence på vores middagstallerkner og vores sult efter kartofler falder - ifølge Coop analyse - år for år. Men det er synd, for kartofler er virkelig CO2 effektive. Faktisk udleder produktionen af 1 kg kartofler kun 200 gram CO2.
Omregnet i enkelte kartofler (på ca. 60 g) svarer det ca. til at: 83 kartofler = 1 kg CO2
Æg
Morgenmad byder ofte på et blødkogt æg. Tal fra Coop analyse viser, at weekendmorgener byder på æg dobbelt så tit som i hverdagen. Og selvom æg er et animalsk produkt, er det ikke den store klimasynder. 1 kg æg udleder ca. 2 kg CO2.
Omregnet til antal æg (str. L) svarer det i runde tal til, at: 8½ æg = 1 kg CO2
Kylling
Der produceret - ifølge Dyrenes Beskyttelse - omkring 125 millioner slagtekyllinger om året i Danmark. For hvert kg kylling der produceres udledes ca. 3,2 kg CO2.
Omregnet til hele kyllinger (på ca. 1300 g) svarer det til at: ¼ kylling = 1 kg CO2
Agurk
Botanisk set er agurken en frugt eller helt korrekt et bær med mange frø/kerner. Den består af 97 procent vand og den (hvis den er dyrket i drivhus) udleder ca. 800 g CO2 pr. Kg.
Omregnet i hele agurker svarer det i runde tal til, at: 3 agurker = 1 kg CO2
T-shirts
Tøjindustrien er blandt de mest udskældte i forhold til klimapåvirkning. Og måske med rette. CO2-udledningen fra produktionen af en enkelt T-shirt er ca. 11 kg.
Omregnet svarer det ca. til, at: 9% af en T-shirt = 1 kg CO2
Streaming
Vi streamer film og serier som aldrig før. Og der er de senere år kommet stigende fokus på CO2-udledningen fra de gigantiske datacentre. For eksempel udleder 1 times streaming på Netflix ca. 160 g CO2.
Omregnet svarer det omtrent til, at: 6 timers streaming = 1 kg CO2
Fly-rejse
En af de mest udskældte CO2-syndere er flybranchen, som også klart er den transportform, der er mindst klimavenlig. Ifølge udregninger fra DR udleder du alene på 1 times flyvning over 100 kg CO2.
Omregnet svarer det i runde tal til, at: 30 sekunders fly-rejse = 1 kg CO2
Biltur
El-biler og hybridbiler er efterhånden et normalt syn på de danske veje, men langt de fleste kører stadig på benzin eller diesel. Og for hver kørte km udleder de ca. 116 g CO2 - og det er vel at mærke, hvis det er nye biler.
Omregnet svarer det nogenlunde til, at: 8,5 km biltur = 1 kg CO2
Smartphone
Ifølge analysefirmaet eMarketer er Danmark det land hvor flest indbyggere har en smartphone. Men det “koster” CO2 at bygge telefoner - ca. 150 kg CO2 pr. smartphone.
Omregnet svarer det ca. til, at: 1% smartphone = 1 kg CO2
Grundlaget for beregningerne
Alle værdier er cirka-tal. Da der kan være relativt stor forskel på produktionsformer (for eksempel om en agurk er dyrket på friland eller i drivhus) er oplysningerne i denne artikel estimater i “træskolængder”. Al information om CO2-udledninger kommer enten fra Concito, Danmarks Statistik eller Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

Dag 1: Spis i sæson

Dag 2: Brug naturen som spisekammer

Dag 3: Ud i naturen

Dag 4: Plant bæredygtigt i vindueskarmen

Dag 5: Klar til kødfri serveringer?